איך להתאים עצמכם לאימון חורף

איך להתאים ולהיערך לקאראת אימוני חורף


אימון בתנאי קור: מחד, חשוב להתאמן בחורף בלבוש מתאים וחמים, אך מצד שני לבוש חם מדי או מסורבל יגרום להעלאת הטמפרטורה של הגוף ואף למצב בעייתי בו המתאמן יתקשה לבצע את הפעילות, ובמקרים מסוימים תיתכן אף סכנה של מכת חום.
 

בנוסף, באימון בטמפרטורות קרות במיוחד ישנו חשש להיפותרמיה (ירידת חום הגוף). השילוב של האוויר הקר והזיעה הנספגת בבגדים עלול להאיץ את איבוד חום הגוף, בעיקר לאחר סיום הפעילות.
 

צריכת נוזלים: בכל מזג אוויר חשוב לצרוך מספיק נוזלים והדבר משמעותי גם בתקופת החורף. תחושת הצמא היא שונה במהותה מתחושת הרעב ואנשים נוטים, לצרוך מעט מאוד נוזלים בכלל ובתקופת החורף בפרט. מי שמתאמן בחורף צריך להקפיד לצרוך מספיק נוזלים גם בחורף.
 

סוג הנוזלים הנצרך: שתיית נוזלים מספקת חשובה מאוד, אך לא פחות חשוב הוא סוג הנוזלים. אם המתאמן מעדיף לשתות משקה חם, מספר פעמים ביום, חשוב להביא בחשבון שיש הבדל בצריכה הקלורית בין שתייה, למשל, של תה חם ללא המתקה (או עם ממתיק מלאכותי) לבין שתייה של קפה הפוך המורכב מחלב 3% שומן ו- 2 כפיות סוכר.

יש לא מעט אנשים השותים כמה כוסות קפה הפוך ביום והדבר (רק משתיית קפה) מתבטא בצריכה מוגברת של קלוריות, מעבר לזו המתקבלת בתפריט מזון היומי.
 

פעילות גופנית: בתוך מועדון הכושר לעומת פעילות גופנית בחוץ. יש הבדל בשריפת הקלוריות בין שתי הפעולות. גם אם מתבצעת פעילות גופנית הנמשכת לזמן זהה ובעצימות דומה, ביצוע פעילות אירובית (ריצה לדוגמה) בתוך מועדון כושר לא ממש דומה לביצוע אותה פעילות בחוץ, במיוחד כשמדובר בחודשי החורף.
 

בחוץ צריך להתמודד עם קור (בחו"ל, בארצות הקרות, לדוגמה, מדובר על טמפרטורות קרות בהרבה מאשר בישראל ) ועם התנגדות של רוח חזיתית, תוואי שטח משתנה ועוד. לכן, הפעילות בחוץ כרוכה ברוב המקרים בשריפת קלוריות רבה יותר מאשר במקום סגור. זו גם הסיבה שיש הבדל בין תהליך הירידה במשקל ובאחוזי השומן.
 

לבוש והנעלה מתאימים: בחורף הלבוש רב יותר ומשקלם של הבגדים עלול להיות משמעותי יותר על הגוף. כדאי לדעת, שדי בשתי שכבות ביגוד השוקלות כמה מאות גרם (במיוחד אם מדובר בבגדים הסופגים זיעה) כדי להגביר את שריפת הקלוריות

בנוסף, נועלים גם נעלי ספורט, שבמהלך ריצה בחוץ סופגות מים מהגשם ומתמלאות בשכבת בוץ מסביב. הנעליים יגרמו לקושי בתנועה וגם להגברה של שריפת הקלוריות, מה שלא קורה כמובן בעת ביצוע אותה פעילות גופנית בתוך מועדון הכושר.
 

הכנה גופנית לפני אימון (חימום): חימום הגוף לפני ביצוע אימון גופני מקבל משמעות גדולה כאשר מדובר בחורף ובמזג אוויר קר במיוחד. חשוב לבצע חימום איכותי והדרגתי לפני תחילתה של פעילות גופנית עצימה. משך החימום צריך להיות ארוך יותר ומומלץ להתאימו לסוג הפעילות המתבצעת. ככל שהאימון המתוכנן הינו עצים יותר הרי שלחימום חשיבות רבה יותר.
 

אכילה בתקופת האימונים בחורף: לעתים מבחינים במתאמנים שדווקא בתקופת החורף עולים במשקל וצוברים אחוזי השומן. מלבד העובדה שהפחתה במספר האימונים ואיכות האימונים בתקופת החורף מביאה להפחתה בהוצאה הקלורית (שריפת קלוריות) וגורמת להשמנה, הדבר עשוי לקרות גם בגלל הגברת הצריכה הקלורית של הגוף, כדי להתחמם. גם שתייה של נוזלים ממותקים בסוכר, לרבות תה או קפה, יתרמו לתוצאה זו.
 

התזונה בתקופת החורף: כשמדובר באימונים ממושכים במזג אוויר קר, צפוי דלדול מואץ של מאגרי הגליקוגן בכבד ובשרירים, לכן יש להיערך טוב מבחינה תזונתית לשם שמירה על רמת גלוקוז תקינה בדם. כמו כן, תקופת החורף מגבירה בגופנו (באמצעות הורמונים) את תחושת הרעב ומכאן הצורך באכילה עולה והסיכון להשמנה גובר.